Niels Jeppesen

Denne danske mannen har imponert en hel verden med sitt stilige, rene, minimalistiske design. Selv om han holder designet stilrent med få detaljer, kan man straks se at det han skaper er i luksusklassen. Man ser det fra lang avstand. Dansken har både skapt design, holdt på med interiører og tegnet helt egne båter. Det er de sistnevnte, seilbåtene fra Niels Jeppesen, som har tiltrukket seg mest oppmerksomhet. Folk med lidenskap for seiling vil gjerne investere noen kroner i en vakker båt, og hva kan være vakrere enn et nordisk design med fokus på tre, strømlinjeformet skrog og detaljer i glass? Niels Jeppesen har skapt seg et uslåelig navn i bransjen, og har designet en rekke ulike seilbåter gjennom årene. Her på vår hjemmeside vil vi fokusere på X99, hans mest suksessrike seilbåt som nå er å finne verden rundt. X99 har til og med et eget Verdensmesterskap, såpass utbredt er båten. Samtidig er det viktig å huske på at Jeppesen har skapt langt mer luksuriøse båter, spesielt den nylige X6.

X-Yachts

Det holder ikke å bare tegne en seilbåt. Man må selvfølgelig også skape den. Ikke bare sette den sammen slik den ser ut på bildet, men faktisk skape den fra grunnen av. Skape den av slitesterke materialer i topp kvalitet, skape den med vett og omhu, med et øye for detaljer og brukervennlighet. Man må samtidig skape den av lette stoffer slik at den glir langs vannet som kniven i smøret. Det er en utrolig vanskelig jobb, men selskapet X-Yachts har det som kreves. Med mange års erfaring og hele verdens ressurser til rådighet har X-Yachts vokst frem til å bli en av verdens ledende yachtprodusenter, med hovedbase i Danmark. Siden båtene skapes her hjemme i Norden kan man dessuten skryte av høy kvalitet og en lovende garanti på alle båter de skaper.

Lang historie

Niels Jeppesen har jobbet for X-Yachts i mange år. De to har vokst frem sammen, kan man si. Båtarkitekten begynte sitt arbeid hos X-Yachets allerede på slutten av 70-tallet, og har siden dess vært en urokkelig del av deres designteam. Det er han som står bak klassiske X-21 fra 1979, og det er selvfølgelig også Jeppesen som skapte vår favoritt, den fantastiske X-99. Dette var helt tilbake i 1985, men etterspørselen for disse båtene er fortsatt høy den dagen i dag. Med over tretti års suksessrik historie er det ikke underlig at X-Yachts stadig får inn nye bestillinger på X-99. Den vakre 10-meteren er perfekt for alle mulige formål, så lenge man ikke har tenkt å ta med seg over et dusin mennesker.

X99 blir godkjent

Det spesielle med X-99 er at den skapte en helt egen klasse innen Verdensmesterskapet i seiling. Såpass populær ble båten at man til slutt valgte å sette opp egne konkurranser, turneringer og mesterskap kun for eierne av X-99. Det internasjonale seilforbundet kalt World Sailing valgte allerede i 1997, litt over ti år etter at Jeppesen tegnet X-99, å gi båten et eget årlig mesterskap. Fra 1997 til 2010 kalte man mesterskapet i X-99 for World Championships, men nå om dagen har navnet blitt byttet til Gold Cup.

Verdensmesterskapet i X99

VM i X99 går av stabelen hvert eneste år, og det avholdes som oftest her i Nord-Europa. Dansker og tyskere har dominert sporten i alle år – dessverre har ingen norske X-99 eiere klart å ta noen medalje under VM. Selv ikke når mesterskapet ble avholdt i Sandefjord i 2003. Det året vant faktisk danske alle tre medaljer, noe de aldri har klart før. Tre ganger har tyskerne klar å innta hele pallen siden dess, men VM 2017 lover å være revolusjonerende.

Privacy Policy