For å begynne med seiling, må du først ha en kjærlighet for sjøen. Du må ikke bare like sjøen, du må elske sjøen. Du må forstå den. Forstå at den byr på farer, at den byr på vanskeligheter, utfordringer. At du må gjøre deg klar for sjøen, at du må respektere den og ta vare på den. Så lenge du forstår at seiling ikke er en lek, at det ikke er en ungdommelig hobby som fotball eller slalåm, vil du klare deg fint. Det viktigste er at du ikke er redd for vannet. Frykten kan overrumple oss, og hvis man får panikk i en nødssituasjon kan det hele ende veldig dårlig. Utallige mennesker dør ute på havet hvert eneste år – sørg for at du forbereder deg godt nok til å unngå en slik skjebne.

Båtførerbevis / Båtlappen

Selv om bil og båt er helt forskjellige doninger, er det fortsatt et like stort ansvar å sette ut på sjøen som det er å kjøre ut i trafikken. Du må ha full kontroll på båten, og du må passe deg for andre båtførere der ute – det høres kanskje vilt ut, men flere tusen båter kræsjer faktisk med hverandre hvert eneste år. Dessuten må du passe på hva som er under båten, du må passe på været, samt holde en oversikt over hvor du er på vei. Altså er kartlesing helt nødvendig. Det er disse vanskelighetene og det store ansvaret som gjør det nødvendig å få seg den såkalte båtlappen, altså et båtførerbevis. Akkurat som med bilkjøring må du gå gjennom en rekke prøver, der både teori og praksis er like viktig. Uansett hva du har tenkt å gjøre med båten, er det seilskolen som blir ditt første steg.

Når du først har fått deg båtlappen, er det bare å begynne planleggingen av din første seiltur. Vi anbefaler helst at du begynner i det små, med egen båt her hjemme i Norge. Det er utrolig viktig å få i seg erfaring før du planlegger en større seiltur. Har du egen båt, er det bare å tilbringe noen timer i uka ute på sjøen for å forstå hvordan alt henger sammen og hvilke utfordringer du kan støte på. Når du kjenner båten som din egen lomme, er det bare å sette høye ambisjoner for hva du ønsker å gjøre;

Planlegge seilturen

Hvis du vil reise til eksotiske strøk og deretter sette ut på havet med en båt, anbefaler vi å planlegge turen lenge på forhånd. Først og fremst må du jo ha med deg flere mennesker – hvis seks personer skal reise sammen og leie seilbåt, må man sjekke kalenderen og finne en tidsperiode som passer for alle. Deretter må man booke båten, og skrive ned nøyaktig hvor man ønsker å seile. Slik kan man legge frem ruten og beregne tiden man trenger.

Lær deg alle uttrykk du trenger

Internasjonale uttrykk er like viktige som våre norske uttrykk. Vi snakker selvsagt om uttrykk til seiling. Vi beskriver disse i en egen artikkel her på X99.no, sørg for at du leser gjennom den og lærer deg alle ordene som står oppført. Slik vil du slippe misforståelser når du først er ute på sjøen. Sørg for at alle som er med på turen forstår disse uttrykkene.

Ha med deg utstyr

Pakk med deg så lite klær som mulig, men ikke glem tilbehøret til båten. Det er ekstremt viktig at du har med deg vann, ekstra olje, nødblusset og andre ting som du kan få bruk for på båten. Medisiner er også et must, samt bandasje og et førstehjelpsskrin generelt. Slik er du klar for enhver situasjon.

Kom deg av båten

Om vi kan få gi ett tips til selve reisen, blir det å komme seg av båten så ofte som mulig. Joda, det er kjempemoro å seile omkring, men husk at seilingen vil ta deg med til spennende steder der andre turister aldri har satt sin fot. Men for å sette din fot der, må du faktisk gå av båten. Finn interessante gjestehavner og besøk naturskjønne småbyer der lokalbefolkningen sjeldent ser turister!

Privacy Policy